KUSTOVNICE ČÍNSKÁ - PLODY DLOUHOVĚKOSTI

16.06.2013 09:26
KUSTOVNICE ČÍNSKÁ
KUSTOVNICE ČÍNSKÁ - PLODY DLOUHOVĚKOSTI se používá v mnoha rostlinných přípravcích pro upevnění celkového zdraví pokud existuje chronický stav jako únava zad a nohou, závratě a zvonění v uších, při degeneraci zraku, bolesti hlavy, nespavosti, chronických ledvinových  problémech, cukrovce, tuberkulóze a při vysokém tlaku. V dávnějších dobách lidé užívali kustovnici čínskou pro přípravu čaje, polévek, nakládání masa i vína nebo ji žvýkali jako rozinky. Vědci v dnešní moderní Číně důkladně prostudovali tuto kustovnici čínskou, její nutriční i léčebné účinky. A dále zdůvodnili její dřívější léčebný účinek jako je udržet v dobrém stavu imunitní systém (včetně specifické i nespecifické imunitní reakce), zlepšení stavu zraku, podpory funkce jater, udržení správného krevního tlaku a cukru v krvi. KUSTOVNICE ČÍNSKÁ
   
PŮSOBENÍ: 1) Silný antioxidant s účinky potlačující předčasné stárnutí.
2) Vylepšovatel imunitního systému. Budete vypadat a i cítit se mladší.
3) Napomáhá udržet správný krevní tlak a posiluje tak Vaše srdce.
4) Napomáhá zlepšovat Vaši paměť
5) Napomáhá udržet normální hladinu cukru a snižovat cholesterol. 8-10 gramů plodů se podusí a užívá se 3krát týdně (podušením plody změknou). Denní dávka v rozmezí 8-30 gramů představuje typické léčebné užívání v Číně.
6) Podporuje sexuální funkce a léčí sexuální dysfunkce.
7) Dopomáhá ke snížení váhy. 30 gramů každé ráno a odpoledne připravených jako čaj. Výsledky byly vynikající. Většina pacientů výrazně zhubla.
8) Pomáhá ulevit od bolesti hlavy a od závratí.
9) Pomáhá zbavit se nespavosti a zlepšuje kvalitu spánku.
10) Zlepšuje chuť k jídlu a trávení.
11) Udržuje Vaši oči v dobrém stavu a zlepšuje Váš zrak.
12) Tradičně se používá k léčbě rakoviny.
13) Snižuje riziko rakoviny  a napomáhá zastavit růst nádoru.
14) Podporuje zdravou funkci jater a ledvin.
15) Pomáhá při symptomech menopausy.
16) Může pomoci od ranní nevolnosti během těhotenství. 50 gramů  keře Lycia se povaří spolu s 50 gramy byliny Scute po dobu 30 minut. Popíjením tohoto čaje se získá rychlý a efektivní lék na ranní nevolnost.   
17) Napomáhá zlepšit plodnost.
18) Posiluje Vaše kosti a svaly.
19) Může ulevit při stresu a neklidu a dodá lepší náladu.
20) Může zaktivovat protizánětové enzymy.
21) Prodlužuje délku života
22) Snižuje žaludeční činnost při atropickém zánětu žaludku. Pacienti konsumují 10 gramů celých plodů dvakrát denně před jídlem po dva měsíce nebo i déle.

JEDNOTLIVÉ ČÁSTI SLOŽENÍ A FARMAKOLOGIE
Kustovnice čínská je snad nejvýživnější plodem na naší planetě, její kuličky obsahují 18 druhů aminokyselin (šestkrát více než včelí pyl) a obsahují všech 8 nejdůležitějších aminokyselin (jako izoleucin a tryptofan). Bobulky obsahují až 21 stopových minerálů (jedněmi z hlavních jsou zinek, železo, měď, vápník, germanium, selen a fosfor).
Bobule kustovnice čínské jsou bohatým zdrojem karotenoidů včetně beta-karotenu (více beta-karotenu než má mrkev), nejvíce ze všech známých potravin nebo rostlin na Zemi. Bobule obsahují 500krát více vitaminu C na váhu než pomeranče a ty jsou na  druhé  místě. Bobule kustovnice také obsahují vitaminy B1, B2, B6 a vitamin E.
Zralé plody obsahují asi 11 mg železa na 100gramů, beta-sisterol (protizánětlivé činidlo), kyselinu linolovou (mastná kyselina), seskviterpenoidy (cyperon, solavetivon), tetraterpenoidy (zeaxanthin, physalin) a betain (0,1 %).
Bobule Goji obsahují polysacharidy, které upevňují imunitní systém. Jeden polysacharid nalezený v tomto plode byl deklarován jako silný sekretový stimulant (jedná se o látku, která podporuje sekreci lidského růstového hormonu v podvěsku mozkovém).

TRADIČNÍ POUŽITÍ
Plody kustovnice čínská se ode dávna popisují jako zdroj vyživujících vlastností pro  krev, které obohacují  ..., tonizují játra a ledviny a zvlhčují plíce. Jsou používány jako léčebný prostředek při sklonu k souchotinám nebo hubnutí spojeného s žízní (zahrnující cukrovku v počátečním stavu a tuberkulózu), závratě, rozmazané vidění, sníženou zrakovou zaostřenost a chronický kašel.

Jestliže připravujeme odvar (čaj připravený povařením byliny ve vodě), užívá se 6-18 gramů plodů pro denní dávkování, obvykle v kombinaci s jinými bylinami, po dobu jednoho až tří měsíců, což je typická perioda pro průběh terapie (kustovnice čínská se užívá rovněž jako přípravek pro stárnutí, který je již po léta konsumován). Při léčení atropického zánětu žaludku (oslabené trávení způsobené sníženou činností žaludečních buněk), užívá pacient celé plody při obsahu 10ti gramů v každé dávce a to dvakrát denně před jídlem (po dobu dvou měsíců). Při léčení cukrovky se jedí podušené bobule v dávce 10 gramů a to třikrát denně (podušení plody změkčuje). Denní dávky v rozmezí 10 – 30 gramů je typickým léčebným užíváním v Číně.

MODERNÍ STUDIA KUSTOVNICE ČÍNSKÉ
1. PODPORUJE V RÁMCI ZDRAVÍ IMUNITNÍ SYSTÉM
Mnoho studií ukázalo, že kustovnice čínská zvyšuje poměr transformace lymfocytů a zlepšuje u zvířat makrofágní funkci fagocytů (buněk pohlcujících drobná cizí tělíska).
LBP napomáhá slezině při transformaci lymfocitů vyvolanou concavalinem A5. LBP zvyšuje reakci protilátek na T buňku – závislou na antigenu (látky vyvolávající tvorbu protilátek-SRBC), což znamená, že LBP selektivně posiluje T buňku jako reakce 6. LBP podporuje imunitní reakci zvýšeným počtem E receptorů na povrchu T buňky anebo přímo navýšením počtu T buněk. LBS  může být rovněž použita ke snížení toxicitu z olova, protože KBP zpomaluje snížení T buněk a zpožďuje průběh alergické reakce způsobené olovem.
Jedna studie byla provedená na starších lidech v Číně. Tato studie ukázala, že po užívání kustovnice čínské se zvýšily lysozomy, IgG a IgA v séru u všech testovaných lidí.
Zjistilo se, že činnost interleukinu 2 (IL-2) se zvýšila 2.26krát u dvou třetin z testovaných lidí.

2. ANTI-AGANG(zpomalení procesu stárnutí) :
Plody kustovnice čínské přispívají k normálnímu růstu buněk a zlepšují nahrazování a stav DNA. LBP má rovněž antiperoxidační funkci na volné radikály., jelikož přeměňuje elektrické parametry buněčných membrán na stav normálu 7. 
V jedné studie v Číně se zjistilo, že u všech starších účastníků studie došlo ke 48% zvýšení oxidu dismutasy a 12% zvýšení hemoglobinu v séru. V téže studii se zjistilo 65% snížení LPO v séru. Toto ukazuje, že kustovnice čínská je možná velice silným antioxidantem a mohla by zpomalit proces stárnutí.

3. PREVENCE RAKOVINY:
Další čínské studie ukazují, že extrakt acetonu z bobulí kustovnice zpomaluje mutaci genů a to pomocí TA98 a TA1008. Někteří vědci věří, že bobule kustovnice čínské by mohly být velmi dobrým doplňkem k předcházení rakoviny jater, protože ochraňují játra a současně mají protirakovinový účinek.
Sedmdesát devět pacientů mající rakovinu v pokročilém stadium podstoupilo v Číně klinický pokus byly léčeni s LAK/IL-2 v kombinaci s LBP9. Počáteční výsledky tohoto léčení u 75 pacientů, kteří byli k dispozici, ukazuje že došlo k regresi rakoviny (ke změně směřující k zániku rakovinových buněk) u pacientů se zhoubných melanomem, rakovinou ledvinových buněk, rakovinou tlustého střeva, rakovinou plic, rakovinovým nádorem nosohltanu a rakovinou hydrothoraxu (plicní tekutiny). Reakční poměr u léčených pacientů pomocí LAK/IL-2 spolu s LBP byl 40,9%, zatímco pacienti léčeni pouze s LAK/IL-2 vykazovali 16,1% (P menší než 0,05). Léčení Indikací LAK/IL-2 spolu s LBP vedlo k mnohem výraznějšímu zvýšení NK a LAK činnosti buněk než při pouze LAK/IL-2. Lehčí zmírnění u pacientů léčených LAK/IL-2 spolu s LBP také trvalo podstatně déle. Výsledky ukazují, že LBP by mola být použita jako adjuvans (pomocná látka) při bioterapii rakoviny. Další čínská studie ukázala, že LBP zvýšilo citlivost na radiační terapii10 a povzbudilo imunitní systém u pacientů s rakovinou.
Japonští vědci uvedli, že bobule kustovnice mohou zpomalit růst rakovinových buněk.

4. OCHRANA JATER
kustovnice napomáhá působit proti chloridu uhličitému vyvolanému při hepatotoxicitě11.
napomáhá obnovit poškozené jaterní buňky pomocí CC14 a umožňuje obnovit jaterní nekrózu.
 
5. PROMOTOR TVORBY KRVINEK
Studie v Číně ukázala, že usnadňuje proliferaci (novotvoření)kmenových buněk a zvyšuje počet monocytů v kostní dřeni14.
   
6. VIDITELNÉ ZLEPŠENÍ
Bobule kustovnice čínské byly ve Staré Číně velmi oblíbené pro jejich vlastnosti viditelného zlepšení. Dnešní moderní čínští vědci zjistili, že bobule kustovnice čínské snižují čas adaptace na tmu a zlepšují vidění při tlumeném světle.
Lutein a zeaxanthin jsou si příbuzné pigmenty. Ochraňují retinu neutralizováním volných radikálů ze slunečního světla, které by mohly poškodit oční pojivo. Existuje velmi málo potravy bohaté na zeaxanthin. Kustovnice je jednou z nich.
Snížilo se fyziologické stokom (výpadek části zorného pole) a zvýšil se vitamin A u pacientů užívajících plody kustovnice.Mnoho vědců věří, že kustovnice obsahuje více beta-karotenu než mrkev, což by mohlo být přisuzováno tomuto faktu.

JAK PROBÍHÁ FUNKČNÍ PROCES
Obzvláště silná koncentrace polysacharidů v kustovnici (v rámci carbohydrátů) Posiluje schopnost těla v boji proti nemocem a to aktivací proteinů v imunitním systému. Její antioxidační carotenoidy a flavonoidy chrání tělo před poškozením volnými radikály, které mohou zapříčinit nemoc a stárnutí. Karotenoidy zvláště betakarotén, prekursor (výchozí částice) vitaminu A, rovněž zlepšuje vidění. Kromě toho bobule mají signifikantní obsah vitamínů (B.sub.1) (thiamin)  (B.sub.2) riboflavin(, které jsou základem k produkování naší energie. Její vysoký obsaah vitaminu C – asi 73 mg na 100 gramů (nebo tři hrsti) sušeného plodu kustovnice – podporuje imunitu. Plody rovněž obsahují betain – alkaloid , který napomáhá vyrábět cholin, sloučeninu, která posiluje játra. Stopové prvky minerálů, které jsou v tomto plodu, jako zinek a selen, také přispívají k podpoře imunitního systému. Železo potlačuje anemii stimulací pro vytváření červených krvinek, zinek napomáhá vyrábět a obnovovat buňky, selen spolu s vitaminem E spolupracuje na prevenci poškození buněk volnými radikály.
DOPORUČENÉ DÁVKOVÁNÍ: Denní dávka asi 3,5 gramu na den aktivních polysacharidů by měla být rozumnou "minimální" dávkou.
   
UPOZORNĚNÍ:: Plody kustovnice nemají žádné toxické účinky. Avšak osoby s vysokou teplotou by ji neměly užívat, protože kustovnice může vyživovat i bakterie a viry, které zapříčinily teplotu. Jako mnoho plodů, také kustovnice může způsobit řídkou stolici , takže osoby trpící na průjmy
by ji neměly užívat.

 

zdroj:https://www.cinska-medicina.eu/nase-perly?tabpage=15&taboffset=0&ts=1&epc=2589