Očkování

02.02.2013 14:43

 

Tlak na každou maminku, co a kdy naočkovat svému malému "pokladu" je velký. Co osoba to názor, respektive jsou názory dva: ano vše a zcela opačný, ne co nejméně, jen to nejnutnější, nebo vůbec nic. Převzít odpovědnost nakonec musí každá máma sama (i s tatínkem) za svoji ratolest. Nemůžeme se vymlouvat, že za nás rozhodují pediatři nebo někdo jiný. Pomoci nám může i výborná kniha  prof. Strunecké: Varovné signály očkování. Přejeme snazší rozhodování.

kniha Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc: Varovné signály očkování
287 stran, 279 Kč

Profesorka Strunecká, autorka bestselleru "Doba jedová", předkládá v nové knize o očkování srozumitelné a jasné vysvětlení mechanismu imunity a následku vakcinace. Podrobné a pravdivé informace o vakcínách by měly být v demokratickém státu přístupné všem občanům. Stejně tak by měla být právem každého rodiče svoboda informovaného souhlasu s očkováním jejich dětí. Vakcinace je invazivní lékařský výkon, který může, být v ojedinělých případech, způsobit poškození i smrt docela zdravé osoby. Stále více lidí touží po objektivních a vědecky podložených informacích a nehodlá se spoléhat pouze na to, co nám doporučují reklamy a sdělovací prostředky nebo nařizují státní orgány. Kniha s takovými informacemi na českém knižním trhu dosud chyběla. Varovné signály očkování poskytují čtenářům možnost získat tyto informace a na jejich základě hledat vlastní rozhodnutí, zda očkovat či ne. Čtenáři najdou v příloze i rady rodičům k očkování od praktické lékařky a legislativní část zpracovanou právnickou podle posledních úprav zákona o veřejném zdraví.
Očkování patří k hojně diskutovaným a velmi kontroverzním tématům. Tato knížka o něm vznikla v návaznosti na knihu Doba jedová, která se stala za půl roku po vydání v červnu 2011 nejprodávanější populárně naučnou knihou pro dospělé roku 2011.Diskuse se čtenáři, redaktory a novináři ukázaly,že čtenáři mají o problematiku očkování mimořádně velký zájem. Kniha, která by jim poskytovala podrobné a vědecky podložené informace o vakcínách a možných nežádoucích účincích, na českém knižním trhu chybí. Matky, které zažily pláč dítěte s bolavým ouškem, uvítají s úlevou možnost očkovat již dvouměsíční miminko pneumokokovou vakcínou s nadějí,že ho ochrání před touto bolestivou nemocí. Kolik matek asi dá očkovat svou dospívající holčičku proti rakovině děložního čípku s důvěrou, že ji tak ochrání před tímto onemocněním v dospělosti? Jsou taková rozhodnutí správná? Chrání nás očkování spolehlivě před infekcí? A je to, co je pro naše děti povinné a co se nám ještě nabízí (ke koupi), skutecně v zájmu ochrany jejich zdraví? Mnohé varovné signály nasvědčují, že systém povinného očkování je třeba v zájmu zdraví budoucích generací přehodnotit.