Protikvasinková dieta

04.11.2013 20:33

 

Podle některých statistik  má 90 % lidí v těle přítomnu Candidu albicans nebo jinou kvasinku.Candida albicans je parazitická kvasinka, která osídluje střeva (10-15% střevní mikroflóry), pohlavní ústrojí, ústa, jícen a krk. Tato kvasinka žije za normálních podmínek v rovnováze s ostatními bakteriemi (např. acidophilus a bifidobakterie) a kvasinkami v lidském organismu.

Za určitých podmínek se však přemnoží, oslabuje tak imunitní systém a způsobuje infekci známou jako kandidóza. Mikroorganismus může cestovat krevním oběhem do mnoha tělních orgánů.  Kvasinky mají rády cukr, níže uvedená dieta sníží příjem cukru a tedy i "potravu" pro kvasinky. Přestanete být unavení, vyčerpaní a celkově se začnete cítit lépe.

 

PROTIKVASINKOVÁ DIETA

 

Léčba kvasinkového onemocnění musí být vždy doplněna dietou, při které z jídelníčku vymizí především všechny sladkosti a bílá mouka.

 

 

POTRAVINY POVOLENÉ A VHODNÉ:

 

+ Čerstvá zelenina podle ročního období a saláty z ní:

Artyčok, avokádo, brambory, brokolice, celer, cibule, cuketa, čekanka, černý kořen,červená řepa, česnek, čínské zelí, fazole, fenykl, chřest, karotka, kedlubna, křen, lilek, listový salát, mrkev, okurky, olivy, paprika, pažitka, polníček, pórek, rajčata, ředkev, ředkvičky, řeřicha, sója, sójové výhonky, špenát, topinambury, zelí (všechny druhy)

 

+ Houby:

Houbičky shitake, hřiby, křemenáče, lišky, smrže, václavky, žampiony

 

+ Ovoce:

Citróny, grepy, kyselé hrušky, kyselá jablka

 

+ Koření:

Bylinky, hořčice, křen, pepř, skořice, sůl, majoránka, ocet, tymián, vanilka

 

+ Živočišné produkty:

Jogurt s živými kulturami, maso (kromě vepřového), mléko, mořské plody, podmáslí, ryby, sýry, tvaroh, vejce, želatina

 

+ Obilí:

Tmavé celozrnné výrobky, chléb z kvasu, jáhly, pohanka, tmavá rýže

 

+ Nápoje:

Čaj lapacho (čaj Inků), čaj maté, čaje ( kromě ovocných a černého ), minerální vody, zeleninové šťávy

 

+ Oleje a tuky:

Za studena lisované rostlinné oleje, nerafinované čisté margaríny

 

+ Semena a ořechy:

Burské oříšky, dýňová semena, kešu ořechy, kokosové ořechy, lískové oříšky, sezamová semena, slunečnicová semena, vlašské ořechy

 

+ Sladidla:

Mléčný cukr

 

 

 

POTRAVINY ZCELA NEVHODNÉ:

 

- Sladkosti:

Cukr (bílý, třtinový, práškový, krystalový), cukrovinky, hroznový cukr, kandys (řepný cukr), sladké pečivo, med, ovocný cukr – fruktóza, pudinkový prášek, sirupy, sušené ovoce, sušenky, umělá sladidla, výrobky s cukrem, výrobky z instantního kakaa

 

- Ovoce:

Sladké druhy jako banány, hrozny, mandarinky, broskve, kompoty, koncentrované šťávy (z jablek, hrušek), konzervované ovoce, džemy

 

- Zelenina

Konzervovaná zelenina, hotové výrobky z brambor, kečup přislazený cukrem, sójová omáčka přislazená cukrem

 

- Živočišné produkty

Marinované pokrmy, ovocné jogurty, uzeniny, pokrmy s omáčkami a panádami

 

- Obilí

Bílé mouky, loupaná rýže, obilné klíčky, přípravky na zahušťování omáček, výrobky z bílé mouky

 

- Nápoje:

Alkoholické nápoje (s výjimkou velmi suchého vína), instantní a všechny slazené čaje, ovocné a černé čaje, limonády, coca-cola

 

‘‘ZLATÁ PRAVIDLA PROTIKVASINKOVÉ DIETY‘‘

Zde je krátké shrnutí, na co musíte při této dietě dávat pozor:

Na prvním místě se ve vašem jídelníčku nachází zelenina a saláty – čerstvé nebo šetrně podušené, podle sezonní nabídky.

Vyhněte se konzervám všeho druhu.

Jezte často bílé a kysané zelí, cibuli a pórek, ředkev a ředkvičky, česnek, křen a ostrou hořčici, podmáslí a přírodní jogurt – to jsou vyhlášení ‘‘nepřátelé‘‘ kvasinek.

Zřekněte se cukru a všech jídel ve kterých je obsažena bílá rýže a všechny výrobky z bílé mouky.

Občas si pro změnu připravujte jídla z celozrnného obilí, ne však každý den. Celozrnné obilí působí kyselinotvorně.

Zeleninu a saláty čistěte důkladně, abyste zabránili nové infekci.

Zeleninu připravujte šetrným způsobem, aby se zachovaly vitamíny, minerály a jiné zdravé látky, které obsahuje. Používejte metody jako je dušení, vaření v páře, ohřívání v keramickém nádobí.

Jako koření používejte čerstvé bylinky, solí šetřete.

Pijte v dostatečném množství minerální vodu, čerstvě připravené zeleninové šťávy, bylinkové čaje, čaj lapacho a maté. Pijte co nejméně kávu a černý čaj, neboť oba nápoje jsou silně kyselinotvorné.

 

PO SKONČENÍ KŮRY SE STRAVUJTE NADÁLE ZDRAVĚ, MOHLI JSTE SE MEZITÍM PŘESVĚDČIT, JAK VÁM DĚLÁ TENTO ZPŮSOB STRAVOVÁNÍ DOBŘE!!!

 

Zdroj:http://diety.doktorka.cz/protikvasinkova-dieta/