Švýcarská vláda: Homeopatie skvěle funguje!

02.02.2013 14:41

Alternativní léčba v nemocnicích? První vlaštovka ve Švýcarsku

Švýcarská vláda: Homeopatie skvěle funguje!

 

Zpráva švýcarské vlády o homeopatické medicíně z konce roku 2011 představuje nejkomplexnější hodnocení homeopatické medicíny, které kdy nějaká vláda provedla, a byla právě zveřejněna v knižní formě v angličtině (Bornhoft and Matthiessen, 2011). Tato průlomová zpráva potvrdila, že homeopatická léčba je jak účinná, tak nákladově efektivní, a že homeopatická léčba by měla být švýcarským národním programem zdravotního pojištění proplácena.

Prověřování homeopatie a komplementárních a alternativních (CAM) léčeb švýcarskou vládou mělo za následek vysokou poptávku a široké používání alternativní medicíny ve Švýcarsku, a to nejen ze strany spotřebitelů, ale také lékařů. Přibližně polovina švýcarské populace léčby CAM používala a hodnotí je kladně. Navíc asi polovina švýcarských lékařů považuje léčby CAM za účinné. A nejdůležitější možná je, že 85% švýcarské populace chce, aby terapie CAM byly součástí programu zdravotního pojištění v zemi. Proto není překvapivé, že více než 50% švýcarské populace dala v průzkumech přednost nemocnicím, které poskytují léčby CAM, oproti těm, které se omezují pouze na konvenční lékařskou péči.

Alternativně na zkoušku od roku 1998

Počínaje rokem 1998 švýcarská vláda rozhodla, že rozšíří zdravotní pojištění tak, aby zahrnovalo i určité komplementární a alternativní medicíny, včetně homeopatické medicíny, tradiční čínské medicíny, bylinkové medicíny, antroposofické medicíny a nervové terapie. Toto proplácení bylo prozatímní, a švýcarská vláda nařídila provedení rozsáhlé studie těchto léčeb, aby zjistila, jestli jsou účinné a nákladově efektivní. Dočasné proplácení těchto alternativních léčeb skončilo v r. 2005, ale v důsledku této nové studie začal program zdravotního pojištění ve Švýcarsku opět proplácet homeopatii a vybrané alternativní léčby. V podstatě v důsledku národního referenda, ve kterém více než dvě třetiny voličů hlasovalo pro zařazení homeopatie a vybraných alternativních medicín do švýcarského programu zdravotního pojištění, se oblast komplementární a alternativní medicíny stala součástí tohoto vládního zákona (Dacey, 2009; Rist, Schwabl, 2009).

„Hodnocení zdravotnických technologií“ švýcarské vlády

„Hodnocení zdravotnických technologií“ švýcarské vlády týkající se homeopatické medicíny je mnohem komplexnější, než jakákoliv předešlá vládní zpráva napsaná o této tématice. Tato zpráva pečlivě a komplexně hodnotí důkazy z náhodných dvojitě zaslepených a placebem kontrolovaných klinických testů homeopatik, a navíc hodnotila „účinnost ve skutečném světě“, jakož i bezpečnost a nákladovou efektivnost. Zpráva také obsahuje vysoce komplexní prověření rozsáhlého předklinického výzkumu (základního fyzikálně-chemického výzkumu, botanických studií, studií na zvířatech a in vitro studií lidských buněk).

Švýcarská zpráva našla obzvláště silné důkazy na podporu homeopatické léčby infekcí horních cest dýchacích a respiračních alergií. Zpráva citovala 29 studií v oblasti „infekcí horních cest dýchacích/alergických reakcí“, z nichž 24 studií zjistilo pozitivní výsledky ve prospěch homeopatie. Dále šest ze sedmi kontrolovaných studií, které porovnávaly homeopatickou léčbu s konvenční medicínskou léčbou, ukázalo, že homeopatie je účinnější, než konvenční medicínské zásahy (zbývající jedna studie zjistila, že homeopatická léčba je ekvivalentní konvenční medicínské léčbě). Všechny tyto výsledky homeopatické léčby byly bez vedlejších účinků, běžných v konvenční léčbě drogami. Při vyhodnocování pouze náhodných placebem kontrolovaných testů vykázalo 12 z 16 studií pozitivní výsledky ve prospěch homeopatie.

Po vyhodnocení předklinického základního výzkumu a vysoce kvalitních klinických studií švýcarská zpráva potvrdila, že homeopatické vysoké potence vyvolávají usměrňující účinky (např. vyrovnávací nebo normalizující účinky) a specifické změny v buňkách nebo živých organismech.